Beeld en Geluid

Vragen over digitaal meevieren 

Waar vind ik de livestream van de vieringen?

De vieringen worden gestreamd naar kerkdienstgemist.nl. Dat is de plek waar eerder ook al de audio van onze vieringen te vinden was (en is). Op de pagina Vieringen halen we dat beeld binnen. Via de knop 'Meekijken via kerkdienstgemist' op de homepage kom je eenvoudig op deze pagina terecht. Je hoeft dan niet naar kerkdienstgemist.nl.

De vieringen zijn dus niet op Youtube (zoals eerder de online vieringen) of andere social media te vinden.

Ik zit al enige tijd te wachten tot de viering begint, maar er is geen beeld. Wat is er aan de hand?

Het komt een enkele keer voor dat de streaming niet op tijd kan beginnen. Bijvoorbeeld omdat er geen verbinding is met het netwerk, of omdat er andere technische problemen zijn. De prioriteit van het streamteam ligt dan bij het oplossen van het probleem. In de hectiek van dat moment kan het gebeuren dat er geen tijd is om via Kerkdienst Gemist of op andere wijze door te geven dat er een storing is. Maar de kijker thuis kan erop vertrouwen dat er met man en macht wordt gewerkt aan een oplossing!

Het geluid is niet optimaal. Waar ligt dat aan?

Is het geluid thuis niet goed te horen? Maak dan gebruik van een versterker bij je computer of gebruik een koptelefoon. Het geluid in de kerk wordt zeer zorgvuldig afgesteld: in het voorjaar van 2021 is er nieuwe beeld- en geluidsapparatuur in de Janskerk geplaatst. De gemeenteleden die de viering live streamen (het streamteam) stemmen de microfoons elke zondag af op de sprekers, zangers en pianist van dat moment. Het geluid is hierdoor van prima kwaliteit, zowel voor de mensen in de kerk als thuis.

Ik wil graag meezingen. Hoe kom ik aan de orde van dienst met de liederen?

De liturgie die in de kerk wordt uitgedeeld, wordt via de Chrch-app ook beschikbaar gesteld aan de gemeenteleden. We kunnen het bestand niet openbaar op de website beschikbaar stellen i.v.m. de auteursrechten die op de meeste liederen rusten. Omdat we voor elke viering uit veel verschillende liedbundels putten, is het ook niet zinvol dat we liednummers aangeven.

Ben je geen lid van onze gemeente en wil je graag volledig aan onze diensten deelnemen, met de liturgie erbij? Word dan lid of kom naar de viering in de Janskerk. Met het oog op de Corona-maatregelen moet je wel een plek reserveren via de knop Reserveer een plek op de homepage.

Hoe lang kan ik een viering terug kijken?

De vieringen blijven tien dagen beschikbaar om terug te kijken op kerkdienstgemist.nl

Kan ik de opname van de viering downloaden?

De vieringen kunnen niet gedownload worden. Kerkdienstgemist.nl is een openbare website en wij willen niet dat iedereen het zou kunnen downloaden. Daarnaast willen wij niet dat onze vieringen tot in lengte van dagen ergens bewaard blijven.

Gedurende de eerste periode dat we live streamen, bewaren wij de opnames van de vieringen zodat de Commissie Beeld en Geluid deze kan gebruiken voor evaluatie. De opnames worden aan niemand anders beschikbaar gesteld.

We kunnen wel onderdelen van een opgenomen viering eruit knippen voor andere doeleinden, bijvoorbeeld een lied apart op de website zetten.
Voor bijzondere diensten (bijvoorbeeld doop, huwelijk, uitvaart) kunnen wij de betrokkenen een opname ter beschikking stellen. Dit wordt overlegd met iedereen die in beeld komt.

Hoe kan ik aan de collecte geven als ik digitaal meevier?

Er zijn twee manieren om digitaal te doneren:

 • Leden van de Oecumenische Janskerkgemeente kunnen de Church-app downloaden en via die app elke week digitaal doneren aan het collectedoel van die week.
 • Alle anderen kunnen een gift overmaken op de rekening van de Oecumenische Janskerkgemeente. Deze gift is dan niet specifiek voor een collectedoel, maar voor onze gemeente. Overmaken kan met Ideal via de rode knop Doneren rechtsboven op de homepage of anderszins naar ons rekeningnummer: NL21 TRIO 0391 1583 68 t.n.v. Belangen van de EUG.

Wil je lid worden (en daarna instructies ontvangen voor de Church-app), ga naar Lid worden 
Wil je meer weten over giften en periodieke schenkingen, ga naar Doneren

Kom ik in beeld als ik in de kerk zit?

De camera’s filmen het koor en de eerste vier rijen in het schip van de kerk. Alle mensen die meedoen aan de viering weten dat zij in beeld komen en hebben daar toestemming voor gegeven. Mensen die op de eerste vier rijen zitten, weten ook dat ze af en toe met hun rug en achterhoofd in beeld komen: dat krijgen ze te horen bij binnenkomst van de kerk. Wil je niet in beeld komen, ga dan op rij 5 of verder naar achteren zitten.
Als de kinderen in beeld komen als ze naar de verhaalgroep gaan, hebben we hier toestemming voor van hun ouders.

Mijn vraag staat er niet bij. Bij wie kan ik terecht?

Mail je vraag naar beeldengeluid@janskerkgemeente.nl

Wij horen ook graag je opmerkingen over deze FAQ of technische of procedurele aspecten van onze vieringen.

Kan ik nog napraten met iemand na de viering?

Na de vieringen is er 'koffie drinken' via Zoom.
Heb je behoefde om na te praten met de voorganger of een pastoraal gesprek over een ander onderwerp, neem contact op met een van onze pastores.

Meer informatie over ZOOM

Vragen over vieren in de kerk

Welke regels gelden momenteel voor het deelnemen aan een viering in de kerk?
 • Kom alleen als jij en je huisgenoten geen Corona-klachten hebben.
 • Uiteraard geldt de anderhalve meter-regel ook in de kerk.
 • Er mogen momenteel maximaal 100 kerkgangers aanwezig zijn.
 • Je moet je aanmelden. Dat kan vanaf donderdagochtend 10.00 uur (via de button 'Reservereer je plek' op Home)
 • Voor het tweede deel in de viering kunnen we ons niet verplaatsen naar het koor omdat we daar niet corona-proof met elkaar kunnen staan.
 • Wil je graag een voorbede doen voor iemand of iets in de viering, stuur je voorbede door naar de voorbereidingsgroep via de button Voorbeden in het menu. Dit kan tot zaterdag 12:00 uur.
 • Koffie of thee drinken na de viering is mogelijk, maar doe dat zittend op een stoel of buiten op het Janskerkhof.
Waarom moet ik me opgeven als ik aan een viering in de kerk wil deelnemen?

Om iedereen de 1,5 meter ruimte te geven en/of i.v.m. beperkte toegang vanwege (overheids)beleid, zijn er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om te voorkomen dat je onnodig naar de kerk komt (wat ook een onnodige verplaatsing door de stad betekent), moet je een plek reserveren.

Bij binnenkomst wordt je gevraagd naar eventuele Corona-klachten, moet je je handen ontsmetten en wordt je naam afgevinkt op de lijst aangemelde bezoekers. Daarna wordt je een plaats aangewezen. Dit proces duurt even. Om wachtrijen voor de deur te voorkomen, werken we met tijdslots van een kwartier. Per kwartier kunnen er 30 mensen naar binnen. Bij de reservering wordt je daarom gevraagd hoe laat je wilt komen. Kom op tijd en niet aan het eind van je gekozen tijdslot.

In het aanmeldformulier (via de button Reserveer je plek) geef je aan met hoeveel personen je komt. Dat is belangrijk voor de koster omdat hij/zij ervoor zorgt dat er voldoende 1,2,3,4+ stoelen naast elkaar beschikbaar zijn. Zo kan je wel naast elkaar zitten als je met z’n tweëen of het hele gezin komt. Dat geldt uiteraard alleen voor mensen uit een huishouden.

Desondanks het is nodig dat dit formulier apart wordt ingevuld voor/door iedere persoon, ook voor kinderen. Op die manier kunnen we de aantallen bezoekers per tijdslot registreren.

De reservering dient ook als registratie van je gegevens voor mogelijk bron- en contactonderzoek. Mocht jij binnen 2 weken nadat je een dienst hebt bijgewoond, besmet raken met Corona, meld het dan bij de beheerder van de Janskerk (info@janskerk-utrecht.nl). De beheerder bewaart de gegevens 2 weken. Daarna worden zij vernietigd.

Ik heb me aangemeld voor de viering zondag a.s. maar kan alsnog niet komen. Hoe meld ik me af voor de viering?

Je hebt je aangemeld voor de viering, maar je kunt toch niet komen? In de bevestigingsmail van je reservering vind je het door jou ingevulde googleformulier. Bovenaan in dit formulier kun je via de button 'Antwoord bewerken' jouw reservering wijzigen. 

Waarom mogen er maar zo weinig mensen een dienst bijwonen?
De Oecumenische Janskerkgemeente volgt uiteraard de landelijke of regionale regelingen die ons door de overheid allemaal worden opgelegd. Daarnaast doen de landelijke kerken aanbevelingen en overlegt het Dagelijks Bestuur (DB) van de Oecumenische Janskerkgemeente met de beheerder van het kerkgebouw (dat in eigendom is van de Protestantse Gemeente Utrecht). Het beleid ten aanzien van, bijvoorbeeld, het maximale aantal kerkgangers of het zingen in de kerk wijkt daarom soms af van het algemene landelijke of regionale beleid. De door ons gehanteerde regels zijn daarbij soms strenger.
Waarom mogen we niet zingen in de kerk?

De Oecumenische Janskerkgemeente volgt uiteraard de landelijke of regionale regelingen die ons door de overheid allemaal worden opgelegd. Daarnaast doen de landelijke kerken aanbevelingen en overlegt het Dagelijks Bestuur (DB) van de Oecumenische Janskerkgemeente met de beheerder van het kerkgebouw (dat in eigendom is van de Protestantse Gemeente Utrecht). Het beleid ten aanzien van, bijvoorbeeld, het maximale aantal kerkgangers of het zingen in de kerk wijkt daarom soms af van het algemene landelijke of regionale beleid. De door ons gehanteerde regels zijn daarbij soms strenger.

Waarom mogen we geen mededelingen en voorbeden doen tijdens de viering?

Er zijn twee redenen waarom er nu geen mededelingen en voorbeden door kerkgangers mogelijk zijn:

 • Wij willen zo min mogelijk loopbewegingen creëren tijdens de vieringen.
 • Wij willen het aantal mensen dat de microfoon gebruikt, tot een minimum beperken. We zouden anders de microfoon na elke spreker moeten ontsmetten.

Tegen de tijd dat mededelingen en voorbeden uit Corona-oogpunt veilig zijn, zal er de mogelijkheid zijn om persoonlijk te spreken, ook zonder in beeld te komen. Dit geeft ons de tijd om eraan te wennen dat de vieringen gestreamd worden, en voorkomt ook dat nu iemand een mededeling of voorbede doet die zich er niet van bewust is dat de viering live gestreamd wordt.

De vieringen worden live gestreamd. Kom ik in beeld?

De camera’s filmen het koor en de eerste vier rijen in het schip van de kerk. Alle mensen die meedoen aan de viering weten dat zij in beeld komen en hebben daar toestemming voor gegeven. Mensen die op de eerste vier rijen zitten, weten ook dat ze af en toe met hun rug en achterhoofd in beeld komen: dat krijgen ze te horen bij binnenkomst van de kerk. Wil je niet in beeld komen, ga dan op rij 5 of verder naar achteren zitten.
Als de kinderen in beeld komen als ze naar de verhaalgroep gaan, hebben we hier toestemming voor van hun ouders.

Mijn vraag staat er niet bij. Bij wie kan ik terecht?

Mail je vraag naar beeldengeluid@janskerkgemeente.nl

Wij horen ook graag je opmerkingen over deze FAQ of technische of procedurele aspecten van onze vieringen.

Contact

Vieringen
Janskerkhof 26, Utrecht
zo. @ 11.00 uur

Secretariaat
Het Simonshuis                                      Maliesingel 63-64, Utrecht
ma. en do. @ 10.00-15.00 uur

Telefoon & Mail
06 461 477 28
secretariaat@janskerkgemeente.nl

Website en social media
06 343 15 967
publiciteit@janskerkgemeente.nl

Blijf in contact

Wekelijks versturen wij een nieuwsbrief met informatie over
de vieringen en activiteiten in onze gemeente.

Abonneren nieuwsbrief

* indicates required