Waar gaat het zondag over?

Viering 29 november – 1e adventszondag

Voorganger :      Elise Rommens-Woertman Thema:              Vertrouwen op een visioen Lezing:              Jesaja 11:11-12:6 Hoopvolle  woorden in een uitzichtloze situatie klinken er op de eerste adventszondag bij monde van Jesaja. De weg zal gebaand worden, het tij...

Lees meer

Komende zondag start Advent- en Kerstcyclus

Wek mijn zachtheid weer geef mij terug de ogen van een kind. Dat ik zie wat is en mij toevertrouw en het licht niet haat. Juist in deze onzekere tijden  (maar welke tijden zijn wel zeker?) banen we ons deze advent een weg van vertrouwen naar het Licht.  Sinds de komst...

Lees meer

Waar gaat het zondag over?

Voorganger: Kees van der Zwaard Genre: literatuur Kunstwerk: Eric Emmanuel Schmitt, Oscar en oma Rozerood Tekst: Genesis 1:14-19; Lucas 2:1-7 Schmitt schreef een aantal novellen, waarin hij de essentie van de grote religies tracht te vangen. In al die novelles ‘blijft...

Lees meer

Cyclus informatie

 29 november 2020 t/m 3 januari 2021 (Advent- en Kerstcyclus) door Elise Rommens-Woertman

Wek mijn zachtheid weer
geef mij terug
de ogen van een kind.
Dat ik zie wat is
en mij toevertrouw
en het licht niet haat.

Juist in deze onzekere tijden  (maar welke tijden zijn wel zeker?) banen we ons deze advent een weg van vertrouwen naar het Licht.  Sinds de komst van het coronavirus voelen we als collectief aan den lijve wat het betekent dat het leven niet maakbaar is, we niet alles tot in de puntjes kunnen beheersen en voorspellen. Waar vertrouw je dan op, als individu en als samenleving? Wat is goed en verstandig om te doen en tegen welke prijs? Hoe zoek je nieuwe wegen voor het maken van contact, voor onze behoefte van aanraking, van verbondenheid? Voor veel mensen de eeuwen door en op andere plekken dan ons land, is leven met onzekerheid haast een vanzelfsprekendheid. Waar put je dan moed en vertrouwen uit? En wat als je als kind weinig vertrouwen en geborgenheid hebt kunnen ervaren, als het leven zwaar en moeilijk is, welke ster aan de horizon wijst ons dan de weg? Durven wij die te volgen?
We lezen deze advent- en kerstperiode oerverhalen die te maken hebben met vertrouwen, met op weg gaan, met durven geloven in een visioen, in het geloven dat vrede en recht het laatste woord zullen hebben, ook al zien onze ogen daar soms nauwelijks sporen van.
Het lied ‘wek mijn zachtheid weer’ is daar wat mij betreft een prachtig beeld van.

29 november – 1e adventszondag m.m.v. het Janskoor
Voorganger :      Elise Rommens-Woertman
Thema:              Vertrouwen op een visioen
Lezing:              Jesaja 11:11-12:6

Hoopvolle  woorden in een uitzichtloze situatie klinken er op de eerste adventszondag bij monde van Jesaja. De weg zal gebaand worden, het tij zal keren, leven in vreugde en overvloed zal weer kunnen bestaan. Dan zullen zij zingen en juichen, het vertrouwen op de Eeuwige benoemen.
Herkennen wij iets van de wanhoop en het uitzichtloze van een situatie? Waar vertrouw je dan op, hoe zit je dat uit, kom je daar doorheen?
Op welke momenten heb je vertrouwen ervaren, hoe draag je dat mee met je? Wanneer kun je anderen vertrouwen geven?

6 december      2e adventszondag
Voorganger       Joop Smit osa
Thema               Begenadigd zijn
Lezing               Lukas 1: 26-38

Maria vertrouwt op het woord van Gabriel dat de Eeuwige haar begenadigd zal zijn. Wat betekent dat voor haar? Ook al heeft zij geen idee wat dat betekent voor haar leven, ergens voelt en ervaart zij kennelijk dat het de goede weg is. Zou ze bang geweest zijn, zich zorgen gemaakt hebben hoe ze dit moet volbrengen, het kindje dat ze in haar draagt, en dat grootsere dingen zal bewerkstelligen dan ze ooit had kunnen denken.
Hoe dragen wij de hoop in ons mee, juist als we niet weten waar het op uit zal lopen? Welke woorden zijn ons dan tot steun?

13 december    3e adventszondag mmv Janskoor
Voorganger       Marieke Milder
Thema              Het lot ten goede keren
Lezing               Psalm 80

Psalm 80 is een grote smeekbede, roep om het lot ten goede te keren van het volk Israël. In kleurrijke bewoordingen zingen ze wat hen bedrukt en bekneld, hoe het water hen aan de lippen staat. Zij kunnen niets anders dan hopen en bidden dat dit niet het laatste woord zal hebben, dat er een kentering komt, dat God hen genadig zal zijn. Zij zoeken het lichtend gelaat van de Eeuwige, ogen die hen aanzien,  verbondenheid over grenzen heen.

20 december    4e adventszondag
Voorganger       Jasja Nottelman
Thema              Vertrouwen op een droom
Lezing               Mattheüs 1:18-25

Het eerste verhaal in het evangelie van Mattheüs heeft Jozef in de hoofdrol. Een engel bezoekt hem en schetst een perspectief van een kind dat verwekt is door de heilige Geest en Jezus genoemd zal worden.
Als Jozef wakker wordt doet hij wat de engel van de Eeuwige hem opgedragen heeft.
Een wonderlijk verhaal op zijn minst. Wat zegt het ons over vertrouwen? Waarom reageert Jozef zoals hij doet? Wat is daar de diepere betekenis van voor ons?

24  december    Kerstavond m.m.v. het Janskoor
Voorganger        Elise Rommens-Woertman
Thema                Licht in de duisternis
Lezingen            Jesaja 9:1-6 en Lukas 1:1-20

In de kerstnacht vieren we dat het licht door het donker heen breekt. Niet perse groots en meeslepend, wel altijd weer onverwacht en ongedacht, waar mensen zich met horten en stoten aan toe kunnen vertrouwen, al aarzelend, twijfelend, zoekend. Zouden Maria en Jozef geweten hebben wat hen overkwam, de diepte en het perspectief hebben kunnen bevatten? Wat beweegt de herders om op zoek te gaan naar de stal, wie hopen ze daar te vinden?
Welke sporen van licht zijn wij om ons heen? Waar hopen wij op voor onze wereld? Durven wij ons toe te vertrouwen aan het kind in de kribbe?

25 december     1e kerstdag m.m.v. het Janskoor
Voorganger        Kees van der Zwaard
Thema                Vertrouwen op het Woord
Lezing                Johannes 1:1-14

Johannes getuigt van het licht, waar hij zelf ook op vertrouwt. Hij wil dat doorgeven, mensen erop attenderen, er vanuit leven. God als het Woord, het Licht in ons midden. God is altijd anders dan wij kunnen denken, bevatten en voelen.
Hoe kunnen wij ons toevertrouwen aan dat wat ons overstijgt?

27 december
Voorganger       Marie Hansen-Couturier
Thema              Beschadigd vertrouwen
Lezing               Mattheüs 2,13-23

De geboorte van het kind is nog nauwelijks geschied, en hij is zijn leven al niet zeker. Weer is er een droom waarin Jozef een engel op bezoek krijgt, die hem aanspoort te vluchten met het kind. Wordt het vertrouwen van Jezus hier nu beschaamd of bevestigd? Hij is zijn leven niet zeker, maar er zijn mensen die hem op handen dragen naar een veilige plek, ver van thuis. Herodes wordt misleid door de magiërs en wreekt zich op een gewelddadige manier. Een keten van geweld zet zich voort.
Hoe herkenbaar zijn dit soort ketens van actie en reactie in onze wereld? Waar wordt vertrouwen gewonnen en waar beschadigd?

3 Januari 2021   Epifanie
Voorganger         Wilma Blaak
Thema                Geleid door een ster
Lezing                 Mattheüs 2:1-12

De magiërs vertrouwden op het licht van de ster. Gedreven door een onbekend verlangen zijn ze op weg gegaan. Op de plaats van bestemming gekomen vervult hen dat met een diepe vreugde. Ze zijn thuisgekomen.
Durven wij het oude achter ons te laten en op weg te gaan? Laten wij ons verleiden door een ster in de nacht? Hoe gaan we om met tegenkrachten zoals Herodes die op ons pad kunnen komen?

Contact

Vieringen
Janskerkhof 26, Utrecht
zo. @ 11.00 uur

Secretariaat
Boerhaaveplein 199, Utrecht
ma. en do. @ 10.00-15.00 uur

Telefoon & Mail
06 461 477 28
secretariaat@janskerkgemeente.nl

Website en social media
06 343 15 967
website@janskerkgemeente.nl

Blijf in contact

Wekelijks versturen wij een nieuwsbrief met informatie over
de vieringen en activiteiten in onze gemeente.

Abonneren nieuwsbrief

* indicates required