Licht en ruimte
De Janskerk is de plek waar onze gemeente samenkomt. Deze kerk voelt voor ons als een thuis. Het is een sober ingerichte, witgepleisterde ruimte. Een ruimte waar het licht kan komen: stralend wit op zonnige dagen, stemmig gefilterd als het buiten donker en grijs is. Maar altijd is er dat licht. Vooral in het hoogkoor, waar we wekelijks in een kring staan tijdens het breken en delen en het gebed.

Verbinding
De kring staat symbool voor onze verbinding met elkaar én met de samenleving. Door zang en gebed komen we tot inkeer. In de kring vertellen we onze verhalen aan elkaar en aan God. Tijdens de kring kun je niet om elkaar heen: we kijken elkaar in de ogen en bidden hand in hand. Deze gemeenschappelijke beleving nemen we weer mee naar buiten als we op zondagmiddag de kerk verlaten.
Verbinding is er ook tussen verleden en heden. Want in de Janskerk, een van de tien oudste kerken van Nederland, komen mensen al honderden jaren bij elkaar om te rouwen en trouwen, om te vieren, te bidden, een nieuwe start te maken en te gedenken.

Middenin de samenleving
De Janskerk is ook een gebouw waar concerten worden gegeven. Er worden bierfestivals, congressen en lezingen georganiseerd en boeken- en kledingbeurzen gehouden. Het is een multifunctioneel gebouw dat middenin de samenleving staat. Figuurlijk en letterlijk. Want tijdens vieringen gaan de geluiden van de stad niet aan ons voorbij. De bus rijdt langs, we horen de draaiende borstels van schoonmaakwagens, af en toe passeert met loeiende sirenes een voertuig van een van de hulpdiensten. En tijdens nachtelijke vieringen, bijvoorbeeld rond Pasen, hoor je het geroezemoes van stemmen op de terrassen, zo nu en dan overstemd door dronkenmansgejoel. Het hoort erbij: de Janskerk staat niet op een eiland, maar maakt deel uit van de stad.

Oecumene
Samen-leven: daar draait het om in onze gemeente. Met elkaar en met de wereld.
De Janskerkgemeente is oecumenisch. ‘Oikos’ betekent ‘huis’. Je thuis is een plek waar je jezelf kunt zijn, wat voor achtergrond je ook hebt. Protestant en Katholiek viert hier samen. Voorbij onze eigen grenzen, openstaand voor vele richtingen. We kijken met een open blik naar buiten, ons bewust verbindend met de wereld.

Een nieuwe naam …
Al jaren praten we over een naamsverandering. Nu is het zover: na een gemeenteberaad in 2018 is er een werkgroep opgericht, die uiteindelijk twee naamsuggesties deed aan de EUG-raad. De namen zijn aan de gemeenteleden voorgelegd. Het merendeel van de leden koos voorjaar 2019 voor de naam Oecumenische Janskerkgemeente.
Waarom deze naamsverandering? Omdat de naam ‘EUG’ al jaren tot verwarring leidt. Want wat betekent het precies? De afkorting dekt de lading niet meer. Ook ‘studentengemeente’ klopt niet meer: we zijn immers sinds 2010 een bijzondere wijkgemeente van de PGU.

… en een nieuw logo!
Bij deze naam hoort ook een nieuw logo. Een logo dat symbool staat voor onze verbondenheid én kleurrijke verscheidenheid.