Paasnachtviering/Paaswake

Op 16 april vieren we in de Goede Week de Paasnachtviering of Paaswake. Op de avond van stille zaterdag is het thema De schrik om het hart en lezen we Markus 16: 1-8. Rond dat verhaal dragen we het Licht van Pasen binnen om het te verspreiden. We zingen onder meer de ballade van de mens (Oosterhuis/Oomen) en Psalm 145, vrij (Oosterhuis/Lowenthal). Het Janskoor zingt onder leiding van Hans Leeuwenhage en Laurens de Man bespeelt piano en orgel.

Voorganger is Elise Rommens – Woertman

Zwijgen is meer dan de afwezigheid van spreken, het is een handeling die al dan niet bewust tot stand komt. In de Bijbelse traditie zwijgen mensen met regelmaat, zijn ze met stomheid geslagen. God laat zich soms kennen als de Afwezige, die zich hult in stilzwijgen. Alles wat bezield is, kan stilvallen in zwijgen. Zwijgen roept zodoende een wereld op van stilte. Van ongemakkelijk en pijnlijk tot weldadig. 

Steeds opnieuw, ook in de Goede Week is de vraag waarom er gezwegen wordt en wat dat teweeg brengt: Is het een zwijgen dat verbindt of dat ons afsnijdt van onszelf en van elkaar? Wanneer leidt zwijgen tot eenzaamheid en wanneer tot heelheid? 

De vrouwen rondom de dode Jezus moeten iets met hun stille verdriet. Ze doen wat ze altijd doen als de dood heeft ingebroken: ze nemen hun toevlucht tot het rituele verzorgen. Maar dan, in de stille morgen, slaat de schrik hen om het hart: de steen is van het graf, een wit gekledeboodschapper zegt dat Jezus is opgewekt. De vrouwen zijn met stomheid geslagen. Ze vluchten en zwijgen. Einde verhaal. 

Pas later dringen nog andere woorden tot de vrouwen door: ga terug naar Galilea, naar het begin. Dat wordt niet verteld. Maar we weten dat het ongelofelijke verhaal over deze mens, deze gekruisigde, de wereld is ingegaan. Tot in Utrecht, tot in de Janskerk, in de Goede Week. Daar wordt het verteld. Hardop. Voorbij het zwijgen. 

De viering zal plaats vinden in de Janskerk en begint om 22.30 uur

Deze viering is ook online te volgen.

Meer informatie over de vieringen van de Oecumenische Janskerkgemeente vind je hier