Witte Donderdag
Op Donderdag 14 april vieren we, in de Goede Week, Witte Donderdag. In de cyclus “zwijgen” is het thema Schaamte en Verraad. We lezen Markus 14,32-52 vanuit de vraag hoe je jezelf nog aan kunt kijken na verraad.

goede week

Het is de eerste keer sinds lang dat we weer in de kring met elkaar breken en delen. We zingen rond brood en wijn een nieuw tafellied met tekst van Kees van der Zwaard en muziek van Hans Viezee. 

Het Janskoor zingt onder leiding van Hans Leeuwenhage en Laurens de Man bespeelt orgel en piano.

Voorganger is Kees van der Zwaard.

In deze veertigdagentijd, een periode van inkeer en verstilling, gaan wij op weg naar Pasen. Wij staan in weer en wind met beide voeten op de grond : in de wirwar van ons eigen leven, in storm en vuur, in stilte waarin ons verlangen naar leven mag klinken. We staan juist in deze periode stil bij de vele verschillende vormen van ‘zwijgen’ die ons leven kan kenmerken.

Deze viering is als een nacht vol heftig zwijgen.

Jezus is bang. Hij vraagt zijn vrienden om bij hem te zijn, om wakker te blijven, om solidariteit, om vriendschap. Ze brengen het niet op. Tot hun eigen schaamte. Wat moet je zeggen als je iemand in de steek hebt gelaten? En als je in de steek gelaten bent? Zegt dat iets over wie je bent? Hoe doorbreek je schaamtevol zwijgen? Wat vraagt dat van jou, van de ander? Hoe kijk je elkaar weer aan?

De andere heftige stilte klinkt oorverdovend: het stilzwijgende verraad. De onuitgesproken afgrond die gaapt in de Judaskus, de doodse stilte onder de hypocrisie. ‘Ecce homo’, zie de mens, geldt niet alleen voor Jezus aan het kruis, maar ook voor vrienden die veranderen in verraders. ‘Wie is toch deze mens?’, is niet alleen een vraag uit verwondering, maar ook van afgrijzen. Zeker als die vraag wordt gesteld door je spiegelbeeld. Opnieuw ligt de focus in de ogen: hoe kun je jezelf nog aankijken na verraad? In wiens ogen is genade te vinden?

Aanvang: 19.30 uur
Plaats: Janskerk, Utrecht
Deze dienst is online bij te wonen.

Hier vindt U een overzicht van alle vieringen in de Goede Week en de bijbehorende aanvangstijden