Op zondag 24 april starten we met een nieuwe cyclus: Verwarren. We komen in deze eerste viering van de cyclus bijeen rond het thema Tasten naar geloof.
We lezen Johannes 20:24-29 vanuit de vraag Hoe hervind je jezelf?

We zingen onder andere Tussen de tijd (Delver/Lowenthal) en Voor mensen die naamloos (Jongerius/Raas). Aan de tafel rond Brood & Wijn zingen we Moge ons verschijnen (Oosterhuis/Oomen).

Marian Geurtsen is cantor, Dineke van der Lei bespeelt piano en orgel.

Voorganger is Pieter Dronkers.

Het paasverhaal is een inbraak in de tijd en zaait verwarring in de ruimte. Het ondenkbare wordt ervaarbaar. En die ervaring begint met de woorden: wees niet bang.

Terwijl er alle reden is om bang te zijn. De leerlingen, de vrouwen komen uit de nacht van het verraad. Uit de schrik van het geweld, uit de schaamte van de verloochening, uit het donker van de dood.

En vanuit het niets klinkt de vraag: ‘Wat zoek je de levende bij de doden?’

Die vraag zet alles in een ander licht: Jezus, zijn uitlevering, zijn kruisiging, zijn dood.

Thomas staat bekend als de ongelovige, maar met evenveel recht kun je hem de gelovige Thomas noemen. Juist omdat hij zich niet gemakkelijk laat overtuigen. Hij is heel bewust met Jezus opgetrokken naar Jeruzalem, hij heeft gezegd met Jezus te willen sterven voor de droom van recht en vrede. Maar op het moment suprême is hij afgehaakt. Zijn teleurstelling – niet in het minst in zichzelf – moet gigantisch zijn. Dus Thomas laat zich niet op voorspraak van anderen overtuigen – anderen die, net als hij, niet doortastend waren toen het er op aankwam. Een fundamentele ervaring is nodig. En die krijgt hij.

Hoe hervind je jezelf? Wat is daar voor nodig? Van buitenaf en van binnenuit?

De zal plaatsvinden in de Janskerk te Utrecht en begint om 10.45 uur.

Deze viering is hier online te volgen.

Meer informatie over de cyclus Verwarren vind je hier