Cyclus: Ruimtes waar het licht niet komt – Heikele kwesties

Een gloed van liefde schroeide ons gezicht.
19 september – 24 oktober 2021
Door: Kees van der Zwaard

Inleiding
Het is niet moeilijk om een reeks heikele kwesties te bedenken. (In onderstaande opzet ontbreken er dan ook talloze, waaronder klimaatverandering, die op de gemeentedag aan de orde was). Onderwerpen die je aan het hart gaan, waar we wakker van liggen in de nacht. 
Kwesties waar geen makkelijke oplossing voor te vinden is, maar die botsen en schuren met waar wij mensen voor bedoeld zijn, voor licht en leven. Zoals we regelmatig zingen: “Die ons voor het licht gemaakt hebt, dat wij leven”. In plaats daarvan wordt de schaduwzijde van ons menselijk bestaan zichtbaar: onrecht en geweld, eigen gelijk voorop ten koste van al het andere. Heikele kwesties dragen ook in zich dat er verdeeldheid op de loer kan liggen met mensen die er fundamenteel anders over denken. Wat doe je dan? Zwijgen, discussiëren, luisteren? Hoe doen wij dat als gemeenschap, hoe gaan wij om met dat wat na aan het hart ligt en heikel is?
Maar het is nog niet eenvoudig om rondom die heikele kwesties een viering te creëren. Toch willen we dat doen. Niet om de heikelheid af te zwakken, maar vanuit het diepe verlangen naar licht, juist in die ruimtes waar geen licht lijkt te komen. Om het uit te houden, om enig houvast in de verwarring, om te volharden in hoop en te oefenen in verandering.

Meer weten