Durf je je over te geven, durf je los te laten en durf je te vertrouwen op de goede afloop? Juist daarin zitten mogelijkheden op wonderen, op het onverwachte, wat je zelf niet kon bedenken, maar toch goed is. Willemijn van Waarden schrijft daarover in de nieuwe Wijs van december.

In deze spannende tijden kunnen we wel wat vertrouwen gebruiken. We doen dat in deze Wijs door elkaar onze verhalen te vertellen of dit in gedichten uit te drukken. Het zijn verhalen van hoop, over hoe we met ons geloof in het leven staan en hoe ons dat vertrouwen biedt om vol te houden.

Wij mogen altijd terugvallen in God’s veilige handen

Durven loslaten
Tijdens mijn minor Psychomotorische Therapie moesten we een bekende oefening doen met de klas. Eén van ons stond op een hoge gymkast en moest zich laten vallen. Een groepje studiegenoten stond ernaast en was er om deze persoon op te vangen. Het was een oefening in vertrouwen. Durf je je over te geven, durf je los te laten en durf je te vertrouwen op de goede afloop?

Ik vind het een mooi en praktisch voorbeeld. Je ziet de groep mensen die je gaan opvangen letterlijk staan, het enige wat je hoeft te doen is los te laten. En zelfs dan is het al zo lastig, zelfs dan staan er nog zoveel barrières in de weg. Hoe lastig is het dan wel niet om te vertrouwen op een God die je niet letterlijk ziet staan?

Voor mij staat vertrouwen vooral voor het loslaten van de controle. Iets wat ik persoonlijk ontzettend lastig vind. Want hoeveel makkelijker is het om zelf de touwtjes in handen te hebben? Dan weet je wat je kunt verwachten, hoe het gaat lopen. Maar de keren dat ik moest vertrouwen, de controle los moest laten, simpelweg omdat ik geen keus had, hebben mij laten inzien dat ik zonder dit vertrouwen alle mogelijkheden op verrassing, verwondering en andere wegen uitsluit. Juist in het loslaten, het vertrouwen, zitten mogelijkheden op wonderen, op het onverwachte, hetgeen je zelf niet kon bedenken, maar toch goed is.

God is trouw
Toen ik 5 jaar geleden belijdenis deed kwam na afloop een ouder gemeentelid naar mij toe. Hij pakte mij vast en zei: ‘Jij bent nog jong en ik al oud, maar weet, God is trouw, dat heeft Hij mij keer op keer bewezen.’ Altijd als ik aan dit moment terugdenk, krijg ik weer kippenvel. Ik vind het zo mooi, dat iemand met zoveel levenservaring heeft ervaren dat God trouw is, altijd weer. Ik zie het beeld voor me, van een God die met open handen staat en wanneer wij durven te vertrouwen, wij altijd mogen terugvallen in Zijn veilige handen.

tekst: Willemijn van Waarden
foto: Glasschildering Willemijn van Waarden voor haar ouders

Heb je nog geen abonnement? Een goed voornemen voor 2021! Wijs verschijnt zes keer per jaar. De abonnementsprijs is €22,50. Voor studenten en mensen met een minimuminkomen: €10,00. Mail voor een abonnement 2021 je naam en adres naar redactiewijs@janskerkgemeente.nl. Het decembernummer Vertrouwen sturen we je dan gratis toe.