Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 30/06/2024 - 28/07/2024
11:00 - 17:00

Locatie
Janskerk

Categorieën


In zomer 2024 organiseren wij in de Jans weer een expositie. Dit keer met 26 schilderijen van de kunstschilder Johannes Wickert. Ons jaarthema ‘Levenskunst’ wordt daarmee afgesloten.

Levenskunst
Nadat we gedurende het seizoen ’23-’24 maandthema’s rond ‘Levenskunst’ hebben uitgewerkt in zondagse vieringen, in een leerhuis, in retraitebijeenkomsten, een filmhuis, een kloosterweekend en aandacht voor afscheid, willen we beeldende kunst gebruiken om een brede groep mensen zich te laten herkennen in thema’s die voor iedereen een rol spelen in levenskunst, zoals een balans vinden in vreugde, verdriet, hoop en wanhoop, onze persoonlijke en collectieve verwarring, schaamte en schuld.

Dat leven een kunst is kennen we uit onze levenservaring, waarin we balanceren tussen vreugde en verdriet, tussen hoop en wanhoop. Door die ‘evenwichtsoefeningen’ wordt leven soms overleven. Levenskunst probeert ons leven meer te laten zijn dan overleven, helpt ons om zo vol-ledig mogelijk te leven. Dat volledige leven speelt zich af op verschillende niveaus. Daarom bestaat levenskunst uit verschillende lagen: bezinnen, leren en doen.

 Expositie ‘Het wachtende blauw’
Gezien het jaarthema vragen wij dit keer aandacht voor het werk van een gerijpt kunstenaar, iemand die al zijn leven lang op zoek is naar wijsheid en schoonheid, en naar het ontdekkend vormgeven daarvan. Gezien onze achtergrond als Oecumenische gemeenschap hebben wij gezocht naar iemand die al levenslang ook in gesprek is met onze veelkleurige christelijke traditie. Juist om van daaruit steeds opnieuw de wereld en de mens in het licht van de Eeuwige te bezien.

Dat licht zien we schijnen in het blauw van Johannes Wickert. In zijn werk zien we de hedendaagse mens afgebeeld in een bijbels gekleurde, vaak rauwe werkelijkheid. Daarmee vertelt Wickert onze dagelijkse condition humaine een werkelijkheid te binnen, waarin we tastend iets van goddelijke presentie ervaren – ‘God is blauw’ – soms ondanks onszelf.

In zijn schilderijen nodigt hij uit om je eigen bestaan te laten weerspiegelen in de door hem zichtbaar gemaakte essentie: het wachtende blauw. Zo wordt reflectie tot levenskunst.

 Meer over Johannes Wickert
Wickert schildert sinds hij een penseel kan vasthouden. Hij groeide op in Zuid Duitsland en studeerde Vrije Schilderkunst aan de kunsthogescholen te Stuttgart, Neurenberg en Florence. De figuratieve schilderkunst van de mens in zijn verschillende existentiële gedaante vormt het zwaartepunt van zijn werk. Wickert schildert in olie op doek en meestal naar levend model. Altijd bestudeert hij zowel hun uiterlijke als hun innerlijke gemoedstoestand.

Na zijn kunstopleiding studeerde Johannes Wickert aan de universiteit fysica en psychologie. Zijn professionele wetenschappelijke en pedagogische werkzaamheden, tenslotte als professor psychologie aan de Universiteit te Keulen, waren tevens een bron van inspiratie voor zijn werk.

De doeken van Johannes Wickert zijn niet gedateerd noch gesigneerd. Wanneer een doek voltooid is, schildert hij daarop een gestileerde vis.

Opening
De feestelijke opening vindt plaats op zondag 30 juni om 13.30. Daar zal Kees van der Zwaard spreken naar aanleiding van een door hem geschreven essay over het werk van Wickert. Laurens de Man, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2024, levert een muzikale bijdrage. Bezoekers zullen een ‘kijkopdracht’ krijgen waarvoor vragen zijn opgesteld, die het kijken naar – en reflecteren op de schilderijen van de expositie ondersteunen. Daarna worden mensen uitgenodigd hierover met elkaar in gesprek te gaan. Onze stagiaire Esther Vermeulen laat zich inspireren door de schilderijen tot het zingen van een lied.

Catalogus
Bij de expositie is een catalogus te koop met afbeeldingen, teksten en een essay over Wickert. Deze kost € 15 en is ook te bestellen via de website van uitgeverij Zilt.

Zomercyclusvieringen Janskerk
In de vijf zondagse vieringen van 30 juni – 28 juli zal een schilderij uit de expositie centraal staan met bijbehorende bijbeltekst.

Vragen : expositie@janskerkgemeente.nl

Alle informatie op een rij in de digitale flyer