Zondag 17 en 24 mei collecteren wij voor de Stichting Bootvluchteling. Stichting Bootvluchteling wil een verschil maken op de plekken waar dat het hardst nodig is. Duizenden vluchtelingen zitten vast of zijn in nood langs de grenzen van Europa. In de afgelopen jaren lag de focus op de Griekse eilanden, het water rond Lesbos en de Middellandse zee. Ons doel is het geven van noodhulp en waar mogelijk de zorg over te dragen aan de verantwoordelijke instanties (in Griekenland).

In het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos leven op dit moment meer dan 22.000 mensen, waaronder veel kwetsbare ouderen, chronisch zieken en kinderen, op een plek die is bedoeld voor 3.000 mensen. Hun leefomstandigheden schoten al ernstig tekort en nu komt hier ook de dreiging van het coronavirus bij.

Het kamp is overvol: gezinnen wonen in kleine tentjes bovenop elkaar en kunnen geen voorzorgsmaatregelen nemen. Anderhalve meter afstand houden is onmogelijk. Er is een groot gebrek aan zeep, toegang tot stromend water en gezond voedsel. Ook de hygiëne schiet ernstig tekort: overal ligt afval en er is slechts één kraan met koud water per 1.300 mensen. Hulporganisaties en artsen waarschuwen voor een humanitaire ramp: als het virus het kamp bereikt, zou dat vele mensenlevens kunnen kosten.

Onder deze omstandigheden doet Stichting Bootvluchteling alles om dagelijks zoveel mogelijk mensen te helpen. Een team van artsen en verpleegkundigen biedt dagelijks medische zorg aan zoveel mogelijk vluchtelingen. Sinds het begin van de vluchtelingencrisis in 2015 staan zij klaar voor vluchtelingen aan de randen van Europa.

In deze onzekere tijden is hun aanwezigheid en daarmee uw bijdrage harder nodig dan ooit. Met uw steun kan de missie van Stichting Bootvluchteling worden voortgezet, kan medicatie worden aangeschaft en kunnen vele gezinnen en kwetsbare mensen worden geholpen. De artsen van Stichting Bootvluchteling hebben beloofd mensenlevens te redden. Helpt u mee?