Calendar

sep
27
zo
27 september Doopzondag
sep 27 @ 11:00 – 12:00

Voorganger: Kees van der Zwaard
Thema: Gelukkig
Lezing: Mattheüs 5: 1-16

In deze doopdienst gaat het over geluk. Bij de geboorte van een kind wordt vaak gezegd: als het maar gelukkig wordt. Maar wat bedoelen we dan? Wat is geluk eigenlijk? In onze tijd verschuift het perspectief van geluk steeds meer naar zingeving. En zingeving wordt geduid als het geven en hebben van betekenis. Wat hebben die oude “zaligsprekingen” daar over te melden? En wat kunnen we daarmee bij het grootbrengen van een kind? Hoe sturen we het ooit de drukte van de stad en de hectiek van de samenleving in?

sep
28
ma
Uit je comfortzone? @ Janskerk
sep 28 @ 20:00 – 22:00

Thema: Uit je comfortzone?
Dansend uit je comfortzone gaan. Je laten inspireren door een humorvolle vrouw uit de evangeliën.
Kosten: € 15 of € 10 (voor studenten en minima)

Heerlijk om in je comfortzone te zijn! Je hebt houvast, voelt je comfortabel.
Maar er zijn situaties dat je er uit moet. Omdat iets in je innerlijk je ertoe drijft. Of omdat je door iets van buiten ertoe wordt uitgedaagd. Wat helpt je dan om ‘naar buiten’ te gaan?
In deze workshop onderzoeken we wat er bij komt kijken als je uit je comfortzone gaat. We spiegelen ons aan een verhaal over de ontmoeting tussen Jezus en een Kananeese vrouw (Mattheus 15: 21-28). Daarin doet elk van hen stappen uit wat hen bekend en vertrouwd is.
Dansend volgen we die stappen na en ontdekken wat dat ons te zeggen heeft.

Aanmelden: keesvanderzwaard@janskerkgemeente.nl

okt
4
zo
4 oktober Viering m.m.v. Janskoor?
okt 4 @ 11:00 – 12:00

Voorganger: Elise Rommens-Woertman
Thema: Bezorgdheid
Lezing: Mattheüs 6: 19-34

4 oktober is de dag van Franciscus van Assisi. Deze zoon van een stoffenhandelaar verliet zijn oude wereld en deed een eenvoudige pij aan. Hij brak radicaal met een maatschappij, die bepaald wordt door geld, bezit en zelfhandhaving. Met zijn op de Bergrede gebaseerde leefwijze gaf hij een confronterende invulling aan geborgenheid – persoonlijk en in gemeenschap. Wat betekent geborgenheid voor ons? Hoe bepalend is onze bezorgdheid, onze onzekerheid voor de manier waarop we de samenleving inrichten? Dus hoe hangt onze geborgenheid samen met die van de ander?

okt
11
zo
11 oktober Viering
okt 11 @ 11:00 – 12:00

Voorganger: Jasja Nottelman
Thema: Kruimels
Lezing: Matteus 15: 21-28

Een wonderlijk verhaal blijft het, van de Kananese vrouw.
Want wat gebeurt er nu precies? Waar draait het om?
Al te makkelijk kan het gelezen worden als een vorm van vertrouwen die gepaard gaat met onderdanigheid, om de kruimels te mogen eten die van de tafel zijn gevallen.
Opmerkelijk is dat de Kananese vrouw als eerste aan het woord komt in dit verhaal.
Zij spreekt Jezus aan, herkent hem als zoon van David.
Zij, de buitenstaander ziet in hem het licht opschijnen van eeuwen, en wil daar deel aan hebben.
Hoe lezen we dit verhaal?
In wie herkennen wij onszelf?
Wat betekent het om een groot vertrouwen te mogen hebben?

okt
18
zo
18 oktober Viering m.m.v. Janskoor?
okt 18 @ 11:00 – 12:00

Voorganger: Marieke Milder
Thema: Eerlijk loon
Lezing: Mattheüs 20: 1-16

Vandaag een confronterende gelijkenis over wat nu ‘loon naar werken’ is.
Is het eerlijk als alle arbeiders allemaal evenveel betaald krijgen, terwijl de een veel langer gewerkt heeft dan de ander? Ook als de langstwerkende arbeiders van tevoren ingestemd hebben met wat ze betaald zouden krijgen? Waar komt dat gevoel van onrechtvaardigheid dan vandaan, is dat jaloezie? Is dat onze neiging om ons te vergelijken met elkaar? Is het de schijnbare willekeur?
Met welke ogen kijken wij naar de verdeling in onze stad? Waar zijn scheidslijnen te zien? Krijgen mensen loon naar werken of juist niet? Wat is zinvol werk überhaupt? Wat is rechtvaardigheid in dezen?

okt
25
zo
25 oktober Viering
okt 25 @ 11:00 – 12:00

Voorganger: Kees van der Zwaard
Thema: Verwelkomen
Lezing: Mattheüs 22: 1-4

Een korte lezing waarin een welkom klinkt. Een koning houdt een bruiloftsmaal voor zijn zoon. Hij nodigt gasten uit, die niet willen komen. Vervolgens stuurt hij andere slaven naar zijn gasten om te zeggen hoe alles al klaarstaat, de ossen en het mestvee zijn al geslacht, de tijd is er voor, kom!
Wat gebeurt? De koning wil overduidelijk graag dat de gasten komen, maar waarom? Wat is de reden dat zij de eerste maal niet komen?

nov
1
zo
Muzikaal Matinee @ Janskerk
nov 1 hele dag