ma
Bibliodrama: op zoek naar spanning van het verhaal @ NicolaasMonica
feb 24 @ 20:00 – 22:00

Begeleiding: Seintje Bos en Tineke Zijlstra. Kees van der Zwaard is er ook bij op 9, 16 en 22 maart

Aanmelden: seintje@seintjebos.nl

Bij bibliodrama lezen we een Bijbelverhaal en leef je je in, om te ontdekken wat een tekst met je doet. Met behulp van spel, improvisatie, verbeelding en ervaring gaan we op zoek naar de spanning van een verhaal. Daarbij hopen we te ervaren dat zo’n oud Bijbelverhaal nog steeds impact kan hebben – dat het ons letterlijk kan beroeren en in beweging brengen.
Je hoeft geen acteur te zijn om mee te doen. Integendeel, bibliodrama werkt vanuit je eigen persoon.

Op 16 maart onderzoeken we hoe je vanuit een Bijbeltekst via bibliodrama komt men tot een korte theatrale presentatie.
Deze verbeelding presenteren we in de viering van 22 maart.

wo
Aswoensdag viering 26 februari @ Janskerk
feb 26 @ 19:30 – 20:30

Thema: Troosten
Voorganger: Kees van der Zwaard
Lezing: Jesaja 40: 1 – 11

Open meditatie @ Kapel van de zusters Augustinessen
feb 26 @ 19:30 – 21:00

Hoe kom ik dichter bij God?
Hoe kom ik in verbinding met de Bron van het leven?
Hoe leef ik gelukkiger en meer in balans?
Veel mensen zijn hier naar op zoek. Van veel mystici en geestelijk begeleiders kennen we teksten
die beschrijven hoe mensen de lange weg naar binnen zijn gegaan; wat hen hielp en wat valkuilen blijken te zijn. Verstillen, met aandacht aanwezig en ontvankelijk worden, blijkt altijd opnieuw een noodzakelijke oefening.
Tijdens de meditaties dit najaar is het mogelijk om samen met anderen die weg te gaan: twee maal per maand is er een meditatie bijeenkomst.

Daarnaast zijn er de ‘open meditatie’ bijeenkomsten onder leiding van Ellen Bakker en Petra van der Heiden. Deze sluiten aan op het thema van de voorgaande avond rond ‘Afstemmen op de Eeuwige’. Deze meditaties zijn open voor iedereen, ook als je niet meedoet aan de jaargang.

Je kunt eenmalig komen of zo vaak als je wilt

do
Koorrepetities
feb 27 @ 19:30 – 21:30

Het Janskoor o.l.v. Hans Leeuwenhage verrijkt zo’n 25 keer per jaar de vieringen van de EUG in de Janskerk. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Repetities zijn op donderdag van 19.30-21.30 uur.
Meer informatie over het koor en het repertoire is te verkrijgen bij Seintje Bos.

za
Studiedag Groene theologie @ Johannescentrum
feb 29 hele dag

Niemand kan meer om de klimaatcrisis heen. Waar je ook kijkt of luistert, het knalt eruit. Soms ver weg met orkanen, aardbevingen, vuurzeeën. Soms dichtbij met CO2-SUV’s en stikstofvee. Meestal somber. Af en toe hoopvol.

Graag leven we duurzaam. Bijvoorbeeld door de achterkanten van een lente-ui weer in vochtige aarde te steken en te wachten tot er nieuwe uien omhoogkomen. Maar of dat genoeg is?
In de huidige ecologische crisis is het de hoogste tijd voor Groene Theologie. Trees van Montfoort schreef het boek ‘Herbezinning in denken doen én geloven’. Haar boek werd uitgeroepen tot het beste theologische boek van 2019. Zij neemt ons mee op zoek naar een nieuwe verbinding tussen duurzaamheid en geloof.

De dag wordt georganiseerd met medewerking van Marjolein Tiemens-Hulscher (bioloog, voorzitter Werkgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid) en Kees van der Zwaard als dagvoorzitter.

zo
Verhaalgroep @ Janskerk
mrt 1 @ 11:00 – 12:30

Tijdens de zondagse viering in de Janskerk is er voor de kinderen van 4-8 en van 8-12 een eigen verhaal. Dit wordt verzorgd door de Verhaalgroep. Ook tijdens bijzondere feesten als Advent, Kerst, Pasen en doop is er speciale aandacht voor de kinderen.

Viering 1 maart @ Janskerk
mrt 1 @ 11:00 – 12:30